Begeistert

“Begeistert”

De chef kok van een van de beste restaurants ter wereld, Noma, René Redzepi, stopt ermee. Hij staat met zijn crew al jaren op eenzame hoogte in smaaksensaties. Hij stopt omdat ‘hij niet op veilig wil spelen’. Hij zoekt een nieuwe vorm voor Noma, met minder slopende werkweken en meer ruimte voor zijn interesse in de voedselproductie.

De hoofdcoach van een van de beste voetbalclubs van de wereld, Liverpool, Jurgen Klopp, stopt ermee. Na 9 jaar 1000% gegeven te hebben, met vele hoofdprijzen tot gevolg, geeft hij aan dat z’n energie begint op te raken. Hij gunt de club en de supporters een coach die zich helemaal kan geven. Dat lukt hem niet meer.

Twee recente nieuwsberichten met dezelfde strekking. Topprestaties leiden of managen vergt veel. Alleen als alles klopt, klopt het. Als inspirerend leider ben je dáár mee bezig en lever je veel anders in. Gezinsleven, gezondheid, …, het staat allemaal ten dienste van diepere motieven.

Het is nog altijd intrigerend hoe bepalend één persoon kan zijn voor het welzijn en presteren van een team. Niet voor niets zijn er vele boeken over leiderschap geschreven. En toch is het niet in woorden te vatten. ‘Aantrekkelijk’ kent geen allesomvattende definitie. ‘Er altijd zijn’ ook niet. En zo kan ik wel even doorgaan.

Daar waar écht leiderschap is wordt impliciet gebouwd aan gemeenschap. Het kost jaren om alles in verbinding kloppend te krijgen, tot in de details die voor duurzaam succes nodig zijn. En het is in een mum van tijd weg. Ajax is hier een actueel voorbeeld van. Maar u (her)kent zonder twijfel vele casussen dichtbij huis; een teammanager (m/v) die vooral met zichzelf bezig is, een directeur (m/v) die alleen op de korte termijn gericht is, een manager (m/v) die een wit voetje bij de bestuurder wil halen, …..

Daarom draag ik, ter inspiratie, deze column op aan Jurgen Klopp. De uitleg van z’n aanstaande afscheid, live op televisie, kwam zuiver van binnenuit. Legendarische televisie waarin de kijker diepte voelt in het platte tv scherm. Daar zit vlees en bloed. Daar zit écht. De reactie van de fans was kippenvelwaardig; hun zangkoren dragen de Liverpool gemeenschap verder. Natuurlijk heeft Jurgen ook een ego en een bankrekening. Maar dat is niet waarom hij doet wat hij doet. Hij is ‘begeistert’, om het maar eens in goed Duits te zeggen. Net als René met zijn Noma. Dat voel je, dat wil je volgen, daar wil je bij zijn.

Dát is de essentie van het realiseren van een droom die groter is dan jezelf. Iets kunnen en willen maar vooral iets zijn; het goede voorbeeld zijn. Het verschil zit in het ‘hoe’. Hoe je uitdaagt, inspireert, grenzen aangeeft, motiveert, bijstuurt,…. Aantrekkingskracht die doet volgen komt met ziel en zaligheid. Dat kan het ego niet.

Met zijn begeisterung kreeg Jurgen de hele club mee. Groots gezang, eeuwige tranen en een staande ovatie, of Liverpool nou kampioen wordt of niet. Knap van Klopp!

— — —

Begeistert (Duits): bezield, bevlogen, geestdriftig, inboezemen, enthousiast